20:18 ч.: Броят на заразените с новия коронавирус в Италия - с рекорден спад 

Броят на заразените с новия коронавирус в Италия беляза рекорден спад днес. За последните 24 часа заразените са намалели с 3106 души до общо 101 551 души, съобщи ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели, предаде АНСА.
Броят на възстановилите се от Ковид-19 за последните 24 часа нарасна с 4693 души, като общият брой на излекувалите се в страната достигна 75 945 души.
Броят на починалите за последните 24 часа нарасна с 285 души до общо 27 967 души.
В интензивни отделения има понастоящем 1694 пациенти, което е със 101 по-малко в сравнение със сряда.
Борели съобщи на журналистите, че това ще бъде последната пресконференция за предоставяне на данни за епидемията в Италия, тъй като страната влиза в нова фаза, но Службата за гражданска защита ще продължи да предоставя данни за развоя на заразата.
След два месеца на строга карантина и ограничения, Италия ще започне да излиза от изолацията поетапно в понеделник, 4 май.
Борели днес призова сънародниците си да проявят чувство на гражданска отговорност и каза, че хората не трябва да се страхуват от обществения транспорт и от рисковете, свързани с придвижването по време на фаза две, стига да спазват правилата.


19:42 ч.: Борис Джонсън обяви, че страната му е преминала пика на епидемията от COVID-19

Обединеното кралство, втората най-засегната от новия коронавирус страна в Европа с вече 26 711 починали, е преминала пика на епидемията, предадоха световните агенции. Това заяви британският премиер Борис Джонсън на първата си пресконференция, след като се възстанови от Ковид-19 и ден след като годеницата му роди син, допълва Ройтерс.

"Мога да потвърдя днес за първи път, че ние сме минали пика на тази болест. Ние преминахме пика и сега се по нанадолнището и имаме толкова много причини да храним дълготрайна надежда", каза той.

Борис Джонсън на заседание на кабинета днес.

Той поясни, че сега е важно да не се изгуби контрол върху ситуацията. Джонсън заяви, че в следващата седмица и в идните седмици управляващите ще кажат как и кога ще деблокират различни части на икономиката и ще представят пътна карта за вариантите в тази насока, предаде Ройтерс. Точните дати на всяка промяна ще бъдат въз основа на препоръки на учените и на данните за епидемията.
Джонсън предупреди, че е от жизненоважно значение да се допусне втора вълна от зараза в страната.


19:09 ч.: Меркел обяви ново разхлабване на мерките срещу коронавируса

Спортните площадки, музеите и църквите в Германия могат да бъдат отново отворени при определени условия. Това каза днес Ангела Меркел след видеоконферентен разговор с министрите на 16-те германски провинции, предаде Ройтерс.
Канцлерката добави, че още мерки за облекчаване на режима на самоизолация ще бъдат оповестени на 6 май.

Ангела Меркел говори на пресконференция след днешния видеоконферентен разговор с министрите на 16-те германски провинции.


Тя каза, че Германия трябва да намали още повече броя на заразените на дневна база и че социалната дистанция трябва да се спазва на обществени места.
Меркел освен това заяви, че въпросът с ваканциите в други страни от ЕС, все още не е на дневен ред за германците, предаде Ройтерс. Заради това, че ситуацията с коронавируса в някои други европейски страни е по-тежка от тази в Германия, все още туризмът няма да може да се възобнови, поясни тя.
Германският министър на финансите Олаф Шолц каза, че сега е възможно постепенно да се разхлабят мерките, но това трябва да става внимателно.
"Зная, колко тежки са ограниченията в борбата срещу коронавируса, но те ни помогнаха да установим контрол върху броя на инфекциите", написа той днес в Туитър.


19:03 ч.: Дания: разпространението на коронавируса не се е ускорило след започналото облекчаване на мерките

Разпространението на Ковид-19 в Дания не се ускорява след започналото в средата на месеца постепенно облекчаване на ограничителните мерки. Това съобщи днес Държавният институт "Серум", който отговаря за подготвеността на Дания по отношение на инфекциозните заболявания, предаде Ройтерс.

"Няма признаци епидемията от Ковид-19 да се ускорява", заяви институтът.

Стойността на така наречения показател R, изразяващ средния брой инфекции, който всеки носител на вируса причинява, леко се е повишила през последните две седмици, но остава под 1, допълни той.
Правителствата по света искат показателят "R" да бъде под 1 - което означава, че всеки заразен с вируса го предава средно на по-малко от един човек - преди да облекчат карантинните си мерки.


15:01 ч.: Германското правителство представи план за отмяна на карантинните мерки

Правителството в Германия е изготвило план за облекчаване на мерките срещу коронавируса и постепенно връщане към нормалния начин на живот. Предложението ще бъде обсъдено с лидерите на 16-те германски провинции по-късно днес, предаде ДПА.

Няма посочени времеви рамки за следващите стъпки в предложението, в което се казва, че големи решения за отхлабване на ограниченията не трябва да бъдат вземани до 6 май.

В плана се предвижда отваряне на детски площадки за игра, където родителите ще трябва да следят дали децата им спазват правилата за хигиена. В него се споменава още отваряне на музеи, изложби, мемориални обекти, зоологически и ботанически градини, както и разрешаване на кръщенета, сватби и погребения с малко присъстващи.

Забраната за обществени прояви засега важи до 31 август.


14:59 ч.: Германски компании искат помощ за заплати на рекордните 10,1 милиона души

Германски компании са кандидатствали за държавна помощ при изплащането на заплатите на рекордните 10,1 милиона души на фона на кризата с коронавируса. Това съобщи днес Федералната агенция по заетостта, цитирана от ДПА.

Художникът Себастиан Вин от Дортмунд показва скулптура на коронавируса.

Този брой е по-голям от отчетения през периода на финансовата криза отпреди десетилетие, когато Германия за последен път използва схемата за подпомагане на заетостта, позволяваща служители да бъдат прехвърлени на по-малко работни часове, а съответната разлика във възнагражденията да се поеме от държавата.

За сравнение през 2009 година, в разгара на кризата, са били подадени заявления за 3,3 милиона души.


14:53 ч.: Рекордно свиване на БВП: -3,8% за еврозоната и -3,5% за ЕС през първото тримесечие

Икономиката на Европейския съюз се е свила с 3,5% през първото тримесечие на тази година спрямо предходното, а на еврозоната - с 3,8%, съобщи днес Евростат, позовавайки се на предварителни данни.

Това е най-резкият спад от 1995 г., когато са започнали статистическите отчитания в рамките на общността, се казва в съобщението.

Минувач с маска на фона на сградата на Европейската централна банка във Франкфурт.

През последния месец на периода, март, повечето от държавите членки въведоха ограничителни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, които включваха затварянето на цели отрасли от икономиките им.

През последното тримесечие на 2019 г. растежът спрямо предишното е бил 0,1% в еврозоната и 0,2% в целия ЕС.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година БВП на ЕС е спаднал с 2,7% и с 3,3% в еврозоната след съответни ръстове на годишна база от 1,3 и 1% през 2019 г. 

Това са най-резките тримесечни спадове на годишна база от 2009 г. насам, когато те са били -4,5% за еврозоната и -4,4% за целия ЕС.


14:41 ч.: Унгарските училища остават затворени до края на май

Училищата в Унгария ще останат затворени до края на май, а прояви с участието на над 500 души не могат да бъдат организирани до 15 август. Това съобщи днес Гергей Гуяш, министър в кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Орбан обяви снощи, че някои от ограниченията за възпиране на заразата с коронавирус ще бъдат вдигнати от следващата седмица в провинцията, където магазини и градините на ресторанти ще могат да отворят врати. Но строгите мерки в столицата ще останат засега в сила, тъй като там има по-голям брой инфекции и смъртни случаи.

Постепенно отваряне е стратегията на правителството, за да не пострада трайно и тежко икономиката, която се очаква да се свие с около 4 на сто тази година.

Гуяш каза днес на пресконференция, че десетки хиляди гимназисти ще положат матури от понеделник нататък. "Изпитите могат да се състоят с максимум 10 ученици в стая, на безопасно разстояние, с възможно най-малък риск... Защото е в интерес на всички ученици да могат да продължат образованието си", каза Гуяш.

Към днешна дата Унгария е регистрирала 312 смъртни случая от общо 2775 инфекции с COVID-19, белодробна болест, причинена от новия коронавирус.

Гуяш каза, че около 70 процента от инфектираните са в Будапеща.


14:37 ч.: Борел съобщава за посегателства в интернет срещу ЕС

В ЕС се наблюдават посегателства в интернет, свързани с пандемията от COVID-19, срещу европейски организации и техни задгранични представителства. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Жозеп Борел

ЕС отчита подобни злонамерени дейности, насочени включително към здравеопазването. От началото на пандемията са били установени кампании за разпространение на фишинг (подмамващи имейли) и зловреден софтуер (т.нар. компютърни вируси), блокиране на сайтове (DDoS), някои от които засягат съоръжения от съществено значение за пресичане разпространението на болестта, добавя той.


14:23 ч.: "Шел" орязва дивидентите си за първи път от 80 години заради срива в търсенето на петрол 

"Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell) намали днес дивидента си за първи път от 80 години и замрази следващия транш от програмата си за обратно изкупуване на акции след срива на петролното търсене заради пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Като се има предвид продължаващото влошаване на макроикономическите перспективи и значителната средносрочна и дългосрочна несигурност, предприемаме допълнителни предпазни мерки за укрепване на устойчивостта си, посочи главният изпълнителен директор на компанията Бен ван Бюрден в изявление.

От първото тримесечие "Шел" намалява дивидента си до 16 цента на акция от 47 цента през предходното тримесечие.

"Шел" се гордее, че не е орязвал дивидента си от Втората световна война и не е правил това даже при големите сътресения през 80-те.


13:43 ч.: Спад на БВП на Италия с 4,7% през първото тримесечие заради коронавируса 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е свил с 4,7 на сто през първото тримесечие спрямо предходните три месеца в контекста на епидемията от коронавирус, която се отрази особено тежко на страната, сочат данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), цитирани от Ройтерс.

Спрямо първото тримесечие на 2019 година спадът достига 4,8 на сто след годишно увеличение с 0,1 на сто през последните три месеца на миналата година.

Метрото в Рим днес. На пода на мотрисите е отбелязано къде могат да застават правостоящите.

Тримесечният спад на БВП на третата икономика в еврозоната е най-резкият от началото на воденето на тази статистика през 1995 година, уточняват от "Истат".

Така страната официално е в рецесия след отчетеното свиване на икономиката с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха още по-рязък тримесечен спад от 5 на сто.

"Истат" отчита намаляване на вътрешното търсене и на износа през първото тримесечие, както и на всички останали основни компоненти на БВП.

Италианското правителство прогнозира свиване на икономиката с 8 процента през 2020 година. 


13:20 ч.: Френската икономика се е свила с 5,8% през първото тримесечие

Френската икономика се е свила с 5,8% през периода януари-септември спрямо същия период на миналата година, предаде днес Асошиейтед прес.

Това е най-големият тримесечен спад на БВП от 1949 г. насам. Той се дължи на строгите забрани за излизане, издадени на 17 март.

Франция очаква найният БВП тази година да намалее с 9%.

Молитва с физическо дистанциране в джамия в Марсилия.

13:06 ч.: Заразените в Европа се увеличиха за седмица с 15% до 1 408 266, съобщи СЗО

Броят на заразените с новия коронавирус в Европа нарасна през последните 7 дни с 15 на сто, а броят на смъртните случаи - с 18 процента. Това съобщи днес директорът на СЗО-Европа д-р Ханс Клуге на седмичния онлайн брифинг на организацията, излъчен чрез фейсбук от Копенхаген, предаде ТАСС.

"Броят на болните (от COVID-19) в Европа, нараснал през последните седем дни с 15 на сто, в момента е 1 408 266 души. Смъртността през същия период се е увеличила с 18 процента. Починали са 129 344 души", каза той.

По думите на Клуге на Европейския регион днес се падат 46 на сто от всички заразени в света и 63 процента от жертвите. Той посочи, че благодарение на взетите мерки в ред страни от Западна Европа "е достигнато плато или намалява броят на новите случаи". В източната част на региона обаче - в Беларус, Русия, Казахстан и Украйна, броят на болните през последната седмица е нараснал. В Турция ситуацията се стабилизира, констатира директорът на СЗО-Европа.


12:50 ч.: Испания очаква 12,4% спад на БВП тази година

Испания очаква 12,4% икономически спад тази година, прогнозира централната банка.

Днес страната отчете най-големия в историята на статистиката си икономически спад за тримесечие - 5,2% за периода януари-март на годишна база. Той надвишава прогнозата за спад от 4,4%. Зависимата от туризма страна е една от най-тежко засегнатите от пандемията и въведе едни от най-строгите режими за изолация.

Жена седи край сергии на затворен пазар в Барселона. Строгите ограничения ще отпадат бавно.

През последното денонощие в Испания от COVID-19 са починали 268 души, което е минимум за последните шест седмици.


12:56 ч.: Над половината болни от COVID-19 в спешните отделения в Белгия умират

Над половината от болните от COVID-19, приети в спешните отделения в Белгия, издъхват и този дял е по-голям сред пациентите, поставени на изкуствено дишане. Това съобщиха днес местните здравни власти, цитирани от БТА.

Интензивно отделение в болница в Лиеж

За последното денонощие в страната са починали още 111 страдащи от новата болест (7594 досега). В болница са постъпили 178 души, а с подобрено здраве са били изписани 293 пациенти. Новооткритите заразени са 660 (48 519 досега).

От днес белгийските власти прекратяват всекидневните пресконференции, посветени на епидемията. Новият график предвижда три пресконференции седмично - в понеделник, сряда и петък, а денонощно в сайта на здравното министерство ще бъдат предоставяни най-нови данни за епидемичната обстановка. От 4 май Белгия ще предприеме първи стъпки за облекчаване на карантината, наложена в средата на март. 


12:30 ч.: "Нисан" възстановява продажбите в Китай до миналогодишните нива

“Нисан” (Nissan) е възстановил продажбите си този месец в Китай до миналогодишните нива от около 120 000 автомобила, след като през март те отбелязаха 45-процентен спад, предаде Ройтерс, цитирайки източник от японската корпорация.

Данните засилват оптимизма, че най-големият пазар на автомобили в света бързо се възстановява, докато повечето магазините за продажба на автомобили в Европа и в САЩ остават затворени заради свързаните с коронавируса предпазни режими.


12:21 ч.: В Италия официалната безработица пада, в Германия расте

Въпреки че икономиката не работи, италианската безработица пада. През март тя е била 8,4%, най-ниското ниво от девет години, съобщава Ройтерс. Причината е, че заради извънредното положение хората са спрели да се регистрират в бюрата по труда и да търсят работа, пояснява агенцията. Прогнозите на икономистите за 10,5-процентова безработица през март се оказаха грешни. Безработицата през февруари е била 9,3%. През март са загубени 27 000 работни места и има рязък скок на т.нар. коефициент на неактивност, измерващ дела на трудоспособното население, което нито работи, нито си търси работа, посочва Ройтерс.

Безработните в Германия са се увеличили с 373 000 до над 2,6 милиона през април, а процентът на безработица се е покачил на 5,8% в сравнение с 5% месец по-рано, посочи агенцията.


11:20 ч.: Над 100 000 са заразените в Русия

Потвърдените заразени с новия коронавирус в Русия вече са над 100 000, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.

Руският оперативен щаб за борба със заразата съобщи днес за 7099 нови случая. С тях общият брой на регистрираните заразени в страната достигна 106 498. През последните 24 часа в Русия от коронавирусна инфекция са починали 101 души и общият брой на смъртните случаи в страната вече е 1073. През последното денонощие от болница са били изписани 1133 оздравели. Общият брой на възстановилите се е достигнал 11 619.

Във вторник руският президент Владимир Путин призна, че "ситуацията все още е много трудна" и предупреди, че пикът на епидемията в страната предстои, отбелязва Ройтерс. Малко повече от половината случаи в Русия са в Москва.


10:45 ч.: Първи два смъртни случаи в раздирания от война и глад Йемен

Здравният министър на Йемен съобщи късно снощи по телевизията, че в страната са регистрирани първите два смъртни случая, свързани с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Почистване на улиците на Сана, Йемен. Снимка АП/БТА

За първи път вчера властите съобщиха и за петима заразени, след като ООН изрази опасения, че болестта може да се разпространява незабелязано в страна, където милиони хора гладуват и са лишени от медицинска помощ. Досега в Йемен се знаеше, че е открит само един случай на коронавирус.

Новите случаи на зараза, установени в пристанищния град Аден в Южен Йемен, накараха властите да наложат 24-часов полицейски час за следващите три дни.
Международни здравни експерти отдавна предупреждават, че населението на Йемен може да е изключително уязвимо при епидемия, която би било трудно да се проследи и овладее поради съсипаната от бедност и война здравна инфраструктура.

Във вторник ООН предупреди, че е много вероятно вирусът да циркулира сред населението на страната.


10:30 ч.: В Германия: 159 000 заразени; 123 500 излекувани 

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия се увеличи с 1378 души през последното денонощие, което е темпо, сравнимо с това от средата на март, съобщи тази сутрин институтът "Роберт Кох", цитиран от ТАСС. Случаите в страната вече са 159 119.

Германия. Снимка АП/БТА

През последните четири дни броят на новите заразени е значително по-нисък, отколкото през миналата седмица.

Оздравели са 123 500 души, което е с 3100 повече от предишния ден. Броят на оздравелите на денонощие е над двойно по-висок от новите заразени за един ден.

Починали са общо 6288 души - със 173 повече от предишния ден.


8:26 ч.: Броят на заразените в Южна Африка е над 5000

Броят на потвърдените случаи на новия коронавирус в Република Южна Африка надхвърли 5000, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на министерството на здравеопазването.

Тестване на жители на Йоханесбург. Снимка АП/БТА

То съобщи за 354 регистрирани заразени през последните 24 часа - рекорден ръст за едно денонощие. С това общият брой на случаите в РЮА - най-засегнатата от коронавируса държава в Африка, достигна 5350.

Още 10 души са починали от COVID-19. С това общият брой на смъртните случаи в РЮА от причиняваното от коронавируса заболяване достигна 103.


8:05 ч.: САЩ са на прага на печален рекорд с над 60 000 починали от коронавируса

Броят на починалите в САЩ от различни болести, предизвикани от коронавируса, достигна в сряда 60 853 по данни на университета "Джонс Хопкинс", който обобщава статистиката по данни от федералните и местните власти, предаде Франс прес.
Само за последното денонощие са починали още 2502-ма души.

От всички смъртни случаи 23 384 са в щата Ню Йорк. От тях 18 076 са в самия мегаполис Ню Йорк - най-тежко засегнатия от пандемията град не само в САЩ, но и в света.

Общо досега в страната са регистрирани 1 028 217 случая на COVID-19. От тях 299 691 са в Ню Йорк, а в съседния щат Ню Джърси те са 116 365.
Ройтерс обръща внимание, че предстои да бъде надминат печалният рекорд от над 61 000 мъртви, регистриран по време на грипната епидемия в САЩ през сезона 2016-2017 година. Единствените по-смъртоносни епидемии от по-ранни години бяха грипът през 1967 г., отнел живота на 100 000 американци, грипът през 1957-а със 116 000 починали, и най-вече т.нар. испански грип през 1918 г. (в края на Първата световна война), погубил 675 000 души в САЩ.


7:56 ч.: Италия обещава да унищожи всички мобилни от следене на контакти със заразени 

Италианското правителство издаде указ, според който данните, събрани чрез мобилно приложение, което улеснява следенето на лица, които са били в близък контакт със заразени с коронавируса, ще бъдат напълно анонимни. Освен това всички тези данни ще бъдат изтрити до края на годината, предаде Асошиейтед прес.


Премиерът Джузепе Конте каза след вчерашното заседание на кабинета, на което бе одобрен законът във формата на указ, че лично гарантира, че на тези, които откажат да използват телефонното приложение, няма да бъдат налагани ограничения върху движението или върху други техни права.
Здравните власти в страната поощряват използването на приложението, което използва програмата блутут, като ключов инструмент срещу разпространението на коронавируса и срещу втора вълна на заразата.

Правителството реши също така, че всяко искане за пускане под домашен арест на осъдени мафиоти от съображения за COVID-19, трябва да бъде одобрено от прокуратурата, а ако става дума за криминални босове - от националния антимафия прокурор.


7:49 ч.: ИКАО създаде работна група за излизане от кризата в световната гражданска авиация

Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) създаде специална група за възстановяване на гражданските въздушни полети на фона на пандемията от новия коронавирус, предаде ТАСС, цитирайки съобщение, публикувано на нейния сайт.


Международният въздушен транспорт се оказа в пълна парализа заради затворените граници и спада на пътуващите в резултат на коронавируса. Кризата е незапомнена в историята на гражданската авиация.

В съобщението на ИКАО се казва, че първите резултати от работата на създадената група се очакват в края на май. В задачите й влиза определянето на необходимите мерки, които организацията ще препоръча на своите страни членки и на авиокомпаниите за постепенното излизане от кризата.

За председател на групата е избран представителят на Франция в ИКАО Филип Берту.


4:56 ч.: Нито един домашно заразен в Китай и Южна Корея

Южна Корея съобщи днес, че за първи път след 29 февруари, когато там бе регистриран пикът на епидемията от коронавируса, не е регистриран нито един "домашен" случай на новозаразен за деня, предаде Ройтерс.

Южна Корея. Снимка АП/БТА

Според съобщението на Корейския център за контрол и превенция на болестите ca регистрирани само 4 нови "вносни" случая на хора, пристигнали от чужбина. Така общият брой на заразените в страната от началото на епидемията възлезе на 10 765. Починалите се увеличиха за деня само с един и сега възлизат общо на 247.

В Китай за последното денонощие са регистрирани само 4 нови заразени с COVID-19, няма нито един смъртен случай, а 32-ма души са оздравели, съобщи Държавният комитет по хигиена и здравеопазване на КНР, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Всички 4 нови заразени са пристигнали от чужбина. Така общият брой на "вносните" случаи на заразата в Китай достигна 1664, от които 525 все още се лекуват (13 са в тежко състояние), 1139 са изписани от болниците и нито един от пристигналите със заразата не е умрял.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.